BCN RE.SET _ 2014

CIRCUIT D’ARQUITECTURA EFÍMERA / TRICENTENARI BCN

(Projecte de col·laboració universitat (UIC) i despatx internacional Urban Think Tank de Suissa)

PLAÇA DEL MAR

XARRANCA

El pavelló Xarranca a la Plaça del Mar de Barcelona és el producte d’una col · laboració entre la Càtedra Brillembourg i Klumpner d’Arquitectura i Disseny Urbà en l’ETH Zürich, Urban Think Tank, i ESARQ-UIC. Inspirat pel joc de xarranca (xarranca) dels nens, l’estructura emergent condueix els visitants a un viatge a través d’una seqüència de passos lineals de Sol (terra) al Cel (cel) que simbolitza l’esperança i l’idealisme que va donar forma al desenvolupament d’Europa en la postguerra. Com una influència unificadora en un continent històricament assetjat pels conflictes, el projecte europeu contemporani permet la celebració de la diferència i la supressió de les fronteres. Xarranca referència a aquesta qualitat transformadora culminant en el Mar Mediterrani – un connector entre cultures.

*Aquest vídeo, recull una mica la feina feta pels estudiants ESARQ, UIC en l'estudi el disseny i la construcció. 

Igual que Europa, el pavelló projecta la seva mirada a la vegada fins el passat i el futur, reflectint en capes existents com a patrimoni i identitat com un mitjà per explorar el potencial ocult. Com a lloc de joc i l’intercanvi cultural, Xarranca evoca el record de les cases de pescadors originals o “merenderos” que alguna vegada van estar en l’àrea ara reservada per al passeig marítim. El teixit urbà informal de la Barceloneta es va desfer i es reflecteix en el disseny de les armadures i de les parets. Aquests elements tàctils conviden el visitant a explorar noves formes d’interacció en l’espai públic, a partir del ric sentit de comunitat que encara caracteritza la zona tot i enormes canvis en l’entorn construït.

*Aquest vídeo, inclou tots els projectes també de les altres universitats i despatxos internacionals, a vista d'ocell.

S’incorporen els valors europeus fonamentals de la solidaritat i la igualtat, la creació del pavelló – des del disseny fins a la construcció – es infon amb un esperit participatiu, basant-se en el coneixement col · lectiu existent del barri. Els alumnes de l’ESARQ UIC han participat al procés de disseny a través d’una anàlisi en profunditat del lloc, estudis d’intervenció pública, i el compromís amb la comunitat. Materials (espelmes reciclades i les xarxes de pesca per al dosser) i experiència (que nuen tècniques per subjectar les xarxes i les espelmes) s’obtenen directament dels artesans locals, pescadors i mariners. De la mateixa manera, les parets de terra comprimida, amb sòl de Catalunya, van ser construïts en col · laboració a través d’un procés de participació dels estudiants i col · lectius socials locals.

Amb el pavelló Xarranca, Alfredo Brillembourg i Hubert Klumpner, juntament amb els seus equips d’investigació i disseny i dels socis col · laboradors, reforcen la seva visió més àmplia d’un marc alternatiu per a la lectura i l’actuació dins de la ciutat, destacant la diversitat social i cultural alhora que manté el seu compromís amb la idea de dissenyar com un acte de col · laboració i participació. Com un lloc temporal dedicat a l’ús públic ia la interactivitat lúdica, Xarranca és un lloc per a l’intercanvi cultural i l’activació social, que incorpora l’herència europea pluralista i humanista.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s